INTERVIEW ALSAHAF EN INTISAR

Voor dit interview gingen we langs bij het Alsahaf (31) en zijn vrouw Intisar (30). Twee mensen die al veel moeilijke obstakels hebben overwonnen en nu samen een nieuw leven beginnen in België.

Ze zijn allebei geboren in Irak tot ze daar op jonge leeftijd moesten vluchten met hun families. Dat bracht hen naar Syrië, waar ze door oorlog ook niet konden blijven. Na een verblijf in Turkije, waar ze elkaar ontmoetten, belandden ze uiteindelijk samen in België eind 2019. 

Het koppel vond de weg naar vzw SIVI via de basishulp. In de korte tijd dat de SIVI-medewerkers Alsahaf en Intisar kennen, zagen ze hen enorm evolueren. 

basishulp: De basishulp bij vzw SIVI biedt tijdelijke ondersteuning a.d.h.v. voordelige voeding en kledij. Het staat mensen bij in hun basisbehoeften wanneer dat nodig blijkt, met als doel hun leven terug op de rails te krijgen.

Basishulpmedewerker Eric leerde Alsahaf en Intisar kennen toen ze pas in Gent woonden. De communicatie verliep eerst moeizaam, via vertaal-apps. Naarmate de maanden voorbij gingen, groeide de talenkennis van het het koppel. De gesprekken verliepen steeds vlotter, tot vertalen helemaal niet meer nodig was. 

We delen graag hun verhaal, in de hoop dat het anderen kan inspireren.

Hoe was het om in België aan te komen?

De eerste periode in België was moeilijk. We leefden 1 jaar in een vluchtelingencentrum in een kleine kamer. In die periode brak Corona ook uit, waardoor we meer geïsoleerd waren. Gelukkig hadden we elkaar. 

We vonden het belangrijk om zo snel mogelijk te integreren in België. Tijdens ons verblijf in het vluchtelingencentrum volgden we al Nederlandse les. We wisten dat dat belangrijk was om de taal te leren. 

Nadat we een positieve beslissing kregen en de nodige papieren om in België te leven, was de volgende uitdaging om een woning te vinden. De organisatie Hand-in-Hand hielp ons hierbij. We zochten zelf een huis en zij gingen mee op bezoek om ons te helpen in het gesprek met de huisbaas.

Hoe hebben jullie de taal geleerd?
Welke deuren heeft dit geopend?

We volgden eerst een basiscursus aan CVO. Daarna studeerden we twee niveaus aan het Universitair Centrum voor Talenonderwijs. Het Nederlands leren was voor ons een heel belangrijke stap naar zelfstandigheid. Dit zorgde ervoor dat we officiële zaken zelf konden regelen, zonder tussenkomst van een tolk. Het helpt ook je sociaal leven, wanneer je kan praten met je omgeving.
Ook voor onze verdere studies was het nodig om Nederlands te leren.

Studeren of werken jullie?

De eerste stap was een studie ICT en administratie, dit hebben we vorig jaar afgerond. Zo haalden we ook in België ons diploma secundair onderwijs. En nu zijn we samen een opleiding Toegepaste Informatica gestart aan de Hogeschool. Dit zal drie jaar duren. Als alles goed loopt, willen we daarna nog een schakeljaar doen en een master volgen. De lessen zijn niet altijd gemakkelijk om te volgen omdat het Nederlands moeilijk is. Zeker met de verschillende dialecten. Gelukkig hebben we binnenkort een afspraak op school bij iemand van trajectbeheer die ons daarin kan begeleiden.

Daarnaast hebben we allebei een studentenjob bij Deliveroo.

Hoe zijn jullie bij vzw SIVI terecht gekomen?
Welke rol heeft SIVI voor jullie gehad?

We zijn bij SIVI beland via onze OCMW-assistent. Zij hebben ons geholpen met betaalbare voeding (=basishulp). Er waren ook altijd mensen om een praatje mee te slaan.

Geleidelijk aan bouwen we hier een nieuw leven op, maar dat is niet evident. Deze hulp is dan ook belangrijk tijdens de periode waarin we ons leven hier in België opstarten. Eens we afgestudeerd zijn en aan het werk gaan, zal dit niet meer nodig zijn.

Jullie hebben een hele weg afgelegd sinds jullie in België zijn. Welke dingen waren belangrijk om vooruit te geraken? Welke tips hebben jullie voor andere nieuwkomers?

Het belangrijkste is het contact met mensen en hulporganisaties. Alleen lukt het niet. Een netwerk kan je helpen met je vragen en je op de goede weg zetten.

Daarnaast is het ook heel belangrijk om te integreren in de Belgische cultuur en die te accepteren. Er zijn veel dingen anders dan in onze cultuur, zoals het sorteren van afval of hoe je je moet gedragen in het verkeer. De basis hebben we geleerd in een cursus integratie. De rest leer je beetje per beetje door hier te leven. 

Verder is het ook nodig om Nederlands te leren. Anders ben je geïsoleerd en afhankelijk van tolken of andere mensen om je te helpen. Alles gaat veel vlotter als je de taal spreekt.

Hoe zien jullie de toekomst? Waar dromen jullie van?

Onze aandacht gaat nu volledig naar onze studie, daarna willen we zo snel mogelijk werk vinden
In ons persoonlijke leven willen we graag een klein gezin en hobby’s leren, zoals een instrument spelen.