PROJECT AARDRIJK

WAT IS AARDRIJK?

Met het project Aardrijk wil SIVI buurtbewoners in een kwetsbare positie opnieuw in contact brengen met waar ons voedsel vandaan komt. Dat doen we via stadslandbouw en de korte keten, waarbij voedsel zo lokaal en rechtstreeks mogelijk van producent naar consument gaat.

We geloven ook sterk dat buiten werken, met de handen in de aarde, niet alleen goed is voor het lichaam, maar ook voor de mentale gezondheid. Het geeft rust, voldoening en een gevoel van zingeving.

Stadslandbouw heeft dus op veel vlakken een positieve impact. In Aardrijk oogsten mensen niet alleen groenten of fruit, maar ook kracht, verbinding en welzijn.

We geven deze buurtbewoners de kans om nieuwe vaardigheden te leren, meer zelfvertrouwen op te bouwen, nieuwe mensen te ontmoeten en zo minder eenzaam te zijn

DOOR DE OGEN VAN ANNICK

Gent Klimaatstad kwam op bezoek  en interviewde deelneemster Annick over haar ervaringen.

“Elke week trekken we naar zelfoogstboerderij Oogstoed in de Gentbrugse Meersen. Vorig jaar startten we tijdens de oogstperiode. Dit seizoen zijn we er vroeger bij: samen met de deelnemers zijn we begonnen op een eigen stukje grond op de boerderij. We stelden samen een teeltplan op, met de hulp van Diëgo, onze moestuinbegeleider.

Zo stelde iemand voor om okra te zaaien – een groene vrucht die veel gebruikt wordt in Afrikaanse, Creoolse en Midden-Oosterse gerechten. Ik wil graag boterboontjes zaaien. Je vindt ze bijna nergens vers, alleen in de diepvries. Jammer, want ik eet ze heel graag. We hebben ook een paar vergeten groenten geplant.

Wat ik hier zo waardeer, is de vrijheid. Thuis heb ik geen tuin, maar hier vind ik rust en ruimte. Je gaat altijd met een goed gevoel naar huis. En het mooiste? De mensen. De groep is heel divers, en we leren veel van elkaar. Soms kookt iemand iets met een groente die ik niet ken, en dan mogen we proeven. Dat is altijd verrassend!

Onze oogst is te beperkt om de sociale kruidenier volledig te bevoorraden, maar we willen er wel mee koken en proevertjes aanbieden. Zo kunnen mensen kennismaken met het project en met de groenten die we hier telen.”